Изложба живопис и графика на знаковия за Бургас и българското изкуство творец Георги Баев - Джурлата ще бъде открита утре /4 юни/, от 18.00 часа в галерия "Капана" в Пловдив.

В експозицията „Георги Баев (1924 – 2007). Живопис. Графика“ са включени произведения от различни периоди на неговото творчество – от най-ранните му графики от 50-те („Момче“ 1957, „Рисунка“ 1957, „Лодки“), през 60-те, когато Баев категорично избира живописта за свое творческо верую („Утро“ 1962, „Алея“, „Лодки“ 1963) до живописни платна и графични работи от 80-те години.

Пред ценителите в галерия „Капана“ на Градска художествена галерия – Пловдив ще бъдат представени картини от цикъла „Спомен“ и серията „Бариери“, включени са творби от фонда на Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ от колекцията на семейството на художника и от Община Бургас.„

Изложбата може да се разгледа до 29 юни.

По същото време в Бургас гостуват две изложби от Пловдив – „Гравюри от ателиетата на Лувъра – XVIII – XX век“ с творби от фонда на Градска художествена галерия-Пловдив и изложбата„130 години от първото българско земеделско-промишлено изложение” на Регионален исторически музей – Пловдив, отново в изпълнение на Споразумението за сътрудничество между двете общини.