Удивителната красота на Япония ще се разкрие пред жители и гости на града в първите пролетни дни. Изложбата на цветно кири - е ще представи пред широката публика древните традиции и култура чрез едно от най-красивите японски изкуства.

Интригуващата експозиция ще бъде подредена в зала "Александър Георгиев Коджакафалията" на Културен център "Морско казино". Официалното откриване е на 24 март /четвъртък/, от 18.00 часа.

„Кири-е“ е древна японска техника, по която са се правели шаблоните за кимона и други текстилни произведения. От средата на 20-ти век тя вече е популярно изразно средство за много японски творци, но извън Япония е почти непозната. В България изкуството „кири-е“ идва през 2012 г., благодарение на Рина Пападопулу, и оттогава има група автори, които го популяризират у нас.

Самата техника представлява създаване на картина от един единствен лист хартия, най-често черна, посредством изрязване. Постепенно авторите започват да включват и други цветове в картините, комбинирайки различни японски хартии.

Това е първата изложба у нас с изцяло цветни творби. В нея участват и рекорден брой автори - 24. От тях 6 са от България и 18 от Япония. Всичко това се случва с подкрепата на галерията “Senga Art & Space” в Япония.

Изложба „Красотата на Япония“ се реализира от Посолство на Япония в България в партньорство с Община Бургас, подкрепена е от клуб „Нихон Томоно Кай“ и EU JAPAN FEST.