Бургаска Художествена Галерия "Петко Задгорски" ще представи официално днес най-новото си издание.- двуезичният албум “Икони от Странджа и региона на Бургас”. Събитието е от 16.00 часа.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерство на културата по програма "Финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства".

Галерията притежава една от най-ценните и уникални колекции от църковна живопис от региона на Бургас и Странджа. Иконите, показани в този каталог, са представителна извадка на образци от ХVI до началото на ХХ в. Професионално са заснети и представени 115 от тях, част от фонда на БХГ „Петко Задгорски“. Четиридесет не са показвани и представяни пред широката публика досега. Те са почистени, реставрирани, консервирани и експонирани в иконната зала на галерията.

В експозицията от икони на БХГ „Петко Задгорски“ ще откриете изключително разнообразие като стилистика и подход в работата на иконописците, а малкото експонати от черноморските градове са сред най-старите в сбирката.

Екип по проекта:

Климент Атанасов, реставратор на иконите

Георги Динев, съставител

Мария Алексиева, съставител

Лилия Моллова, съставител

Петър Пецин, художник на корицата

Емил Спасов, фотография

Рецензии:

Проф. д-р Марин Добрев, директор на ХГ – Стара Загора

Георги Динев, директор на БХГ “Петко Задгорски”

Партньори по проекта: Община Бургас, Художествена галерия - Стара Загора, Културен център „Морско казино“ - гр. Бургас Дружество на художниците – Бургас, СБХ - гр. София, НХА – филиал Бургас.