Виртуозната пианистка и изкуствовед Анна Засимова ще подари на бургазлии и гости виртуозен концерт с композиции на едни от най-видните представители на романтизма през 19 век – Робърт Шуман, Ференц Лист, Шуман Лист. Камерната изява ще събере ценителите на класическата музика на 30 –ти септември /четвъртък/ от 18.00 часа в зала „Петя Дубарова” на КЦ „Морско казино“. Входът е свободен, маските са задължителни.

Д-р Анна Засимова активно изнася концерти като солистка и като част от камерни ансамбли в Европа, САЩ, Китай, участва в големи международни музикални фестивали (KlavierfestivalRuhr, MusicaVivaMunich, HeidelbergerFrühling (DE), Piano a Saint-Ursanne (CH), BloomsburyFestivalLondon (UK) и др.)

Популярната пианистка е изнасяла концерти в най-известните зали в Западна Европа, като Elphilarmonie в Хамбург, Liederhall Щутгарт, PoreilHall в Нанси, GasteigMunich, залата на Националния симфоничен оркестър на Полското радио в Катовице и др. Нейни концерти и записи се излъчват редовно по много радиа (DLF, BR, SWR, BBC, RadioFrance, RadioSwiss и др.) и са високо оценени от музикалните критици. Нейният албум SonataReminiscenza: Руската музика в началото на 20 -ти век (Haensslerclassic, 2018) е номиниран за наградата OpusKlassik 2019 за най -добър аудиозапис на руска академична музика в Русия. Този албум е награден с диплома на международната награда „Чист звук“.

Анна Засимова е автор на статии и дисертация за G.L. Катоар, публикувани под формата на монография - „G. Gatoire: SeineMusik, seinLeben, seineAusstrahlung "(Verlag Ernst Kuhn. Берлин, 2011 г.). Досега това е единственото голямо музикално произведение в света, посветено на живота и творчеството на композитора.

Анна Засимова участва с доклади и концертни програми от творбите на Г. Катоар в международната конференция „От модерността до футуризма: руският аспект“ по покана на Московската консерватория „П.И. Чайковски“ (октомври 2018 г.), на международната конференция „Духовни значения на националната култура на Русия: ретроспекция, модерност, перспективи“ в Руската академия по живопис, скулптура и архитектура „Иля Глазунов“ (ноември 2019 г.); в международната конференция „Изкуството и войната в историята на авангарда“: „L'artetlaguerredanshistoiredel'avant-garde (1901-2019), IESA arts&culture (април 2019, Париж).

От 2012 г. Анна Засимова ръководи ежегодните съвместни концертни проекти на Държавната художествена галерия и Висшето музикално училище в Карлсруе, организирани към тематични художествени изложби. Пианистката редовно участва в журито на конкурса JugendMusiziert за млади музиканти в Германия. От 2018 г. е артистичен директор на концертната поредица PIANOissimo в Швейцария.

Анна Засимова е родена в Москва, завършила е Московското музикално училище и Руската музикална академия „Гнесини“ (стаж като асистент),Руската академия по живопис, скулптура и архитектура „Иля Глазунов“, Висшето музикално училище в Карлсруе, където в момента преподава пиано.