Вълнуваща разходка на емблематични места, свързани със заснемането на едни от най-популярните български филми, ще предложат на любителите на киното организаторите на Международния филмов фестивал в Бургас и Burgas FreeTour .

Обиколката включва интересни места в морския град, които са използвани като снимачни площадки за култови филмови продукции.

Сред филмите, снимани в Бургас, са „Опасен чар” от 1984 г. с незабравимите актьори Тодор Колев и Невена Коканова, „Кмете, кмете” от 1989 година с участието на Васил Банов, Кръстьо Лафазанов и Параскева Джукелова. Списъкът се допълва от лентата "Авантаж" - 1977 година с участието на Руси Чанев в главната роля, Мария Статулова, Вълчо Камарашев. Към тях добавяме и любовната драма от 1982 година "Ако те има". В нея главната роля изпълнява Ирен Кривошиева, а по едноименния филм обичаните Ваня Костова и Орлин Горанов изпяват „Ако те има теб”. Песента се нарежда сред златните хитове на българската музика. Една от най-новите български продукции – „Голата истина за група „Жигули”, също показва популярни места от Бургас.

Инициативата ще стартира от втория ден на Международния филмов фестивал – 17 юли. Участниците в обиколката ще посетят къщата на големия актьор Апостол Карамитев, Морската гара, Моста и други емблематични места, които са запечатани във филмовите ленти. Петя Русинова ще представя филмите с любопитни и забавни случки, снимки и видеа.По време на обиколката ще бъдат представени интересни истории, свързани с главните герои и заснемането на филмите.

„Ние приемаме като лична мисия и отговорност общуването с младата ни публика. Стремим се да им отворим широко вратите към света на киното, където ги очакват безкрайни емоции и важни послания. Търсим тяхната обратна връзка, мнение. Най-голямата сила на филмите с добавена стойност е да ни накарат да се замислим. Новата ни инициатива е още един повод да се пренесем на снимачната площадка, където се случва всичко., споделят организаторите.

Международен филмов фестивал – Бургас се организира за шеста поредна година от Фондация "Модерат", в партньорство с Община Бургас.

Събитието ще се проведе от 16 до 23 юли, а интригуващата програма по традиция ще предложи добра селекция от съвременно кино, прожекции за деца, както и съпътстващи събития като изложби, литературни представяния и музикални изпълнения.