На 30 септември 2020 г. от 18 ч. в книжарница "Хеликон" в Бургас (пл. Тройката 4) ще бъде премиерата на книгата "Биография на моите филми" (2020, изд. "Аргос") на режисьора Георги Дюлгеров. Книгата ще представят авторът Георги Дюлгеров и редакторът Игор Марковски.

Това е първа част на книгата и обхваща историята на заснетите филми в периода 1967-1990 г. - от дипломния филм на режисьора "Бъчварят" до "Лагерът", завършен през 1990 г.

Филмите на Дюлгеров разказват любопитни непознати моменти от живота по време на снимки, запознават ни с хората от екипите им, а кадри от лентите оживяват по нестандартен начин чрез специален баркод в книгата, който ще бъде демонстриран на премиерата на видеостена.

Ето част от увода на книгата на Петя Александрова:

"[...] Филмите на Дюлгеров ни откриват истини за самите нас чрез съдбите на други хора, за народопсихологията, за сломените души, за въздигането и пораженията, за копнежите, мечтите, болката и пропилените чувства, за времето, социално и лично - и още много други неща.

Сега обаче пред нас са не филмите, а тяхната биография. "Другият живот на филма, оня, който не е запечатан на лентата. Оня живот, който се случва по време на снимки. Или след това. И хората, които са замесени - или в създаването на един филм, или в неговото спасяване, че дори и в неговото поругаване."

[... ]

Знам, че тръгването към тази книга е заради любовта към незабравимите филми на Дюлгеров. Но след прочитането й не филмите, а хората и историите с тях ще останат в съзнанието - една пъстра и богата картина на задкулисието на българското кино."

Има символика в избора на дата - 30 септември е рожденият ден на родения в Бургас режисьор и денят преди старта на 18-ия София филм фест на брега, в рамките на който ще бъде показано реставрирано копие на "Мера споредъ мера" със субтитри на литературен български език.