Археологическата изложба „Малка антична пластика V – III век пр. Хр.” ще бъде открита днес в Созопол. В нея са включени около 160 експоната, групирани в отделни тематични модули. Те ще бъдат представени в залите на Експозиция „Старият Созопол” на ул. „Кирил и Методий” № 29.

Това е най-богатата колекция в страната от предримска малка керамична пластика, която за първи път се показва пред публика комплексно.

Сред статуетките с митологични сюжети, изключително интересни са изображенията на Деметра, Коре и Персефона, Кибела, Атина, Афродита и статуарна група от четвърти век преди Христа, свързана с култа към Дионис, представен на кон в царствена поза с персонажи от неговата свита - сатири, менади, танцьорки и мисти. Един от най-ценните експонати е дървена статуетка - ксоанон на Аполон от пети век преди Христа, която е единствена по рода си в България.

Голяма част от фигурите представят идеала в миналото за женската красота в изящни пропорции на силуета и детайли на дрехите и прическите..

Инициативата е на Община Созопол и е включва първокласни експонати от фондовете на археологическия музей, представящи „Изкуството в древността”.