Млад мъж успя да осъди два пъти Столичната община да му плати обезщетения от общо 52 000 лева заради инцидент отпреди 7 години, когато глутница бездомни кучета са го нападнали и съборили от велосипед, в резултат на което счупил и двете си ръце, разказва специализираното издание "Лекс".

Мъжът решава да заведе делото две години след инцидента. Така през 2017 година съдът решава, че той има право на обезщетение от 22 000 лв. Междувременно обаче той получава изключителни усложнения въпреки лечението, в резултат, на което днес той няма захват при едната си ръка и е с 56% инвалидност.

Заради полученото усложнение завежда ново дело срещу общината и на първа инстанция съдия Райна Мартинова от Софийския градски съд му присъжда ново обезщетение от още 30 000 лева.

Самият инцидент е станал през лятото на 2012 година. Мъжът пътувал с колелото си и в района на гара "Искър" и е нападнат от глутница бездомни кучета. При опита си да избяга от животните, той пада и чупи и двете си ръце. Глутницата напада човека и започва да го хапе. Той е спасен от шофьор на автомобил, който първо подминал падналия колоездач, но чул воя на кучетата и се върнал.

Лечението се оказва сложно и скъпо заради усложненията, а последното становище на лекарите е, че освен трайните вече поражения, свързани с ограничените движения и изкривявания, бъдещата прогноза остава открита, тъй като макар засега да не се налага лечение, гнойните процеси при костите са непредвидими и може да се възобновят.

Каква е обаче позицията на Столична Община? Тя, очаквано, оспорва исковете с мотива, че е налице съпричиняване. Адвокатът на общината пледира, че колоездачът не е управлявал правилно велосипеда си и е паднал от него. Освен това - втори аргумент на защитата - нямало доказателства, че кучетата са бездомни.

При първото дело в СГС съдия Иванка Иванова приема, че колоездачът е паднал от колелото, след като е бил съборен от кучетата, а щом не се е появил техен собственик, значи животните са бездомни. За програмата и отчетите на общината, съдът сочи, че те не доказват справяне с проблема и присъжда на пострадалия 22 000 лева.

Общината обжалва и на втора инстанция - в Апелативния съд, решението пада - съдиите приемат, че не е безспорно доказано, че той е съборен от кучетата. Въззивният съд не вярва, че шофьорът, който е свидетел по делото, е могъл от 200-300 метра да забележи в огледалото за обратно виждане как се е развила ситуацията.

Следва 3-та инстанция във ВКС, който не приема решението на Апелативния съд и остава обезщетението от 22 000 лв. в сила.

Към онзи момент обаче данните по делото са за зараснала кост на ръката и ВКС пише, че пострадалият е млад човек, а прогнозите били за пълно възстановяване.

Повторното дело за обезщетение след усложненията е заведено миналата година, а съдия Райна Мартинова от СГС решава преди месец, че справедливото ново обезщетение е 30 000 лева.

"Отговорността на ответника може да бъде ангажирана и в случаите, когато след първоначално обезщетяване на вредите е настъпило усложнение в състоянието на пострадалия, което е в причинно-следствена връзка с настъпилото вредоносно събитие – състояние на ексцес. При ексцес за пострадалия възниква ново вземане за обезщетение, различно от първоначално предявеното, което произтича от ново страдание или съществено усложнява старите страдания", се казва в решението на градския съд, което не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Това ще е и най-вероятното продължение на казуса, тъй като общината отново оспорва иска и твърди, че усложненията нямат връзка с инцидента, а освен това били взети предвид при първото дело.