1000 лв.глоба за фирма от Камено, търгувала със соя с ГМО

img

Продукцията била внесена от Украйна, собственикът на фирмата не знаел, че е  опасна

Глоба в максимален размер от 1000 лева отнесе фирма от Камено, търгувала с генномодифицирана соя от Украйна. Санкцията, наложена от Агенцията за безопасност на храните, бе потвърдена от състав на Бургаския районен съд.

Продуктът е открит при проверка БАБХ в цех в града. При инспекцията станало ясно, че съдържанието на ГМО в пробите от сурова соя били в пъти над допустимите норми- абсолютно недопустимо за човешка консумация. Информацията за това не е била отразена на етикета, което е нарушение на Закона, съобщи днес за „Бургасинфо” шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев. Проверката установила, че соята е внесена от Украйна, през Митница Пловдив, документите отговаряли на изискванията, но в тях било записано, че не съдържа ГМО. Директен доставчик е друга фирма, регистрирана в пловдивското село Царацово. При инспекцията станало ясно ,че соята не е била разтоварвана в складовете на фирмата в Царацово, а директно е била изпратена по заявка в Камено.

По данни на БАХБ от доставените 22 тона соя в Камено са останали около 500 килограма.

Соята е спряна от продажба. Цехът в Камено, където е разфасована и преработена продкцията бе глобен. Собственикът Теньо Тенев обжалва в съда. Твърди, че не е била запознат с наличието на ГМО в продукта, тъй като и от украинска страна не било записано. „Обяснението, че се е доверил на съпровождащите суровина документи не оневинява жалбоподателят. Той е бил длъжен и е могъл преди да пакетира храните и ги предаде за продажба да извърши съответно изследване за наличието на ГМО съдържание”, посочват магистратите. „Съдът намира размерът на санкцията за основателен и справедлив предвид негативните обществените настроения против генномодифицираните храни”, се казва още решението. То може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас