Турски гражданин, подсъдим за контрабанда на повече от 42 килограма хероин, призна вината си и прие да изтърпи наказание от 8г. „лишаване от свобода“, както и да заплати „глоба“ в размер на 100 000лв., съобщават от Апелативна прокуратура – Бургас.

Турският гражданин Темраз Илбуга е подсъдим за това, че на 2 октомври миналата година при навлизане на Граничен Контролно – Пропускателен пункт „Пристанище Бургас“ от Република Грузия на собствения му влекач “Волво“ бил открит хероин с тегло 42 128, 280 грама на обща стойност 3 791 545.20 лева. Дрогата била скрита в десетте ходови джанти на влекача.

Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 242, ал. 4, предложение първо, вр. ал. 2, предложение първо от НК, поясняват от Прокуратурата.

Наказанието ще бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор.

На Илбуга е наложена и глоба в размер на 100 000лв. В полза на държавата е отнето и превозното средство, в което е бил открит наркотикът.

Към наложеното наказание от 8г. „лишаване от свобода“, Съдът приведе в изпълнение отложеното наказание по предходна присъда за извършено престъпление от Илбуга, в размер от 1г. и 2м. Така осъденият ще изтърпи общо ефективно наказание в размер на 9г. и 2м.

Споразумението е одобрено от Окръжен съд-Бургас на 13.07.2016г.. То е окончателно и не подлежи на обжалване.