Истинска съдебна битка за мярката за неотклонение на Георги Иванчев и Радослав Димитров - двамата обвинени в стрелбата срещу Димитър Желязков-Очите, се води в Окръжния съд в Бургас в момента.

Прокурор Ангел Ангелов иска постоянна мярка задържане под стража, защото смята, че има реална опасност двамата да се укрият или да извършат друго престъпление. Доказателствата по делото сочели, че Иванчев е извършител на това, в което е обвинен. То се доказва от разпитите на очевидци. В бронежилетката на Очите е имало проектил, изстрелян от пистолет Макаров. ДНК- експертиза доказва, че намерения Макаров е бил в ръцете на Иванчев.

Георги Иванчев през 2014 година е осъден на 1 година и 4 месеца с 3 години условно наказание. Новото му провинение попада в изпитателния срок.

За Радослав Димитров доказателствата сочели, че е извършител на престъплението, в което е обвинен, защото при огледа намерили гилзи от патрони за късо огнестрелно оръжие на място, съответстващо на посоченото от разпитаните свидетели. Именно свидетели разпознали Радослав.

След изстрелите от Иванчев, Димитров е произвел три изстрела в гърба на Очите.

Според защитата на двамата обвиняеми не е изяснена прецизно фактическата обстановка. Според адвоката имало нападение на лица в ресторант в европейска държава. „Недоумение буди у мен, че към ресторанта се насочват 30 лица, без предварителна резервация, и ги предвожда лице с пура по шорти. Няма данни и не може да се докаже, че Иванчев е поканил Желязков на кафе“, заяви той. Той подчерта начина на придвижване и свитата и това, че охрантиелна фирма отива без сигнал за извършено нарушение в обекта. „Каква е ролята на тази фирма?“, пита защитата. Според адвокат Калин Георгив по пълнителя на Макаров е имало ДНК от трето лице - Никола Маринов.

Задържаните трима стрелци срещу обкръжението на Очите получавали заплахи в ареста. От горните килии им крещяли, че ще ги бият. Изчезнала златната гривна на Иванчев.

Не се признавам за виновен. Имаше въоръжено нападение, животът ми беше застрашен“, каза георги Иванчев. Радослав Димитров пък подчерта, че до момента си изкарвал прехраната с честен труд. Защитата му подчерта, че има чисто съдебно минало.