Дал съм показания. Считам се застрашен, невинен съм. Това каза в залата на Окръжния съд в Бургас Тодор Славов – обвинен в убийството на гарда на Митьо Очите – Александър Алексиев. Днес се гледа мярката му за неотклонение. По време на заседанието излязоха още подробности около стрелбата в сряда вечерта в ресторант „4YOU”, при която Александър Алексиев беше убит, а Димитър Желязков-ОЧите – тежко ранен.

Прокурор Ангелов поиска мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Тодор Славов, защото смята, че има реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление. „Същестува обосновано предположение, че Тодор е извършил престъплението, в което е обвинен. За това се предвижда от 15 до 20 години затвор“, каза прокурорът.

Няма спор, че Тодор е произвел няколко изтрела, но има и други. 4 са били смъртоносни. Не може да се твърди от кое оръжие и от кое лице са произведени, смята защитата на Славов, който е представен от двама адвокати – Иван Ангелов и Димо Гочев.Тезата им е, че той е действал при неизбежна отбрана. Включил се е като охрана, когато нападението е започнало. Не е познавал убития. Хората на Митьо Очите са влезли като организирана престъпна група. Обвиняемият е реагирал, когато е видял насочване на оръжие.

„Оръжието му е законно от 7-8 години и досега не го е използвал. Ако е закоравял престъпник, е щял да има криминално досие. Той е казал да позвънят на тел. 112 в нощта на стрелбата. Изчакал е полицията, легнал на земята и казал, че има оръжие“, твърдят адвокатите на Славов.

Има постоянен адрес и живее с майка си. Защитата му смята, че в негов интерес е да се прибере в Стара Загора, за да е далеч от събитията, защото животът му не е извън опасност.

Предалите се в полицията хора на Божидар Георгиев твърдят, че приближените на Очите са се събирали няколко часа пред офиса на „Аркус“ в Слънчев бряг и начело с него са нахлули в ресторанта. Очите ударил човек, седнал в сепарето, след това заредил оръжие. След това Тодор стрелял като изважда законния си пистолет и се защитава. „Започва стрелба, която прилича на Кербала, има изстрели от всички страни. Тодор остава на място и съдейства на полицията. Дали има превишаване на пределите на неизбежна отбрана – ще стане ясно в хода на делото“, сочат адвокатите на Славов.