3 години лишаване от свобода в затворническо общежитие и 300 000 лева кръвнина- Това е присъдата на бившия шеф на общинското дружество „Бургасинвест“ ООД Атанас Щерев, подсъдим за смъртта на 18-годишната Антоанета Димитрова. Наказанието бе произнесено от състав на Апелативния съд. Магистратите потвърдиха решението на колегите си от Окръжния съд, който по – рано наложи същата присъда на Щерев, но увеличиха размера на обезщетението, което подсъдимият трябва да плати на родителите на загиналото момиче – от 80 000 на 150 000 лева за майката и бащата на Антоанета.

Възпитаничката на Търговската гимназия загина, след като на 5 януари 2014 г. бе блъсната от служебния автомобил, шофиран от Щерев. Трагедията се разигра на пешеходна пътека на бул. „Д. Димов“. „Подсъдимият е проявил престъпна небрежност, разсеяност и невнимание на пътя, което е струвало живота на едно 18-годишно момиче”, се посочва в мотивите на магистратите.

Решението на АС Бургас е подписано с особено мнение от един от членовете на съдебния състав, според когото за реализиране целите на генералната и специална превенция на закона Атанас Щерев не трябва да търпи ефективно наказание „лишаване от свобода“, а да му се определи пет годишен изпитателен срок.

Съдебният акт подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС.