Името на служителка в сектор Пътна полиция - Бургас "изгря“ в схема за ранно предупреждение за проверки на пътя с участието на униформени и ВИП персони. Системата действала от 3 януари до 18 май м.г., но "залязла" след проверка, разпоредена от Дирекция „Вътрешна сигурност“, съобщава Дарик - Бургас.

За редовите граждани, които поради понятни съображения, не са имали възможност да се възползват от екстрата, Дарик – Бургас внася следните разяснения: В група във Viber, полицаи ъпдейтвали в реално време информация за точките, на които КАТ снима за превишена скорост. Така, участниците в чата имали възможност да научат в колко часа, на коя дата и къде точно ще бъдат разположени триногите. Своевременно били известявани и за скоростните режими.

В групата били включени 189 настоящи служители на МВР и 39 представители на синдикални организации от Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Плевен, Ловеч и пр., които чинно информирали по списък 52 физически и юридически лица, извън системата на вътрешното министерство.

Това става ясно от решение на Бургаския административен съд по внесена жалба от служителката Г. С. - инспектор VІ степен в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ на сектор „Пътна полиция“ в МВР-Бургас. По съвместителство и активен участник в груповия чат.

За периода 21 януари- 18 май, според разпечатките, от телефонния й номер били изпратени общо 16 съобщения във Viber, които съдържали данни за типа автоматизирани технически средства за контрол на скоростта, имената на различни улици на територията на Бургас, на различни километрични показатели на пътища І-ви и ІІ-ри клас от републиканската пътна мрежа, наименования на местности, както и часови период за проверките.

Напр.:

- „СПУКС І-6 км. 492+800 Дженеръс ауто в посока към град Бургас 90 км/ч“

-„Тринога ул.Д.Димов болница Лайф в двете посоки от 14:30 до 15:30/50“.

- „Спукс, бул.Хр.Ботев 46 посока Сан Стефано от 10 до 11 часа и Демокрация зад Механо техникум, посока Болницата от 11.30 до 12.30 часа“… и пр.

В посочените дати и времеви периоди, действително се осъществявал контрол с АТСС, а това представлявало служебна тайна. След извършената вътрешна проверка, полицейската инспекторка била наказана с… порицание. Тя оспорва в съда, твърди, че санкцията е незаконосъобразна, настоява да бъде отменена и претендира за разноски. Искането й е отхвърлено от магистратите, като решението не подлежи на касационно обжалване.

Извън тази информация, в съдебните книжа впечатление прави много съществена констатация от доклада на комисията, извършила проверка по случая:

„Разпространяването на информация относно местата за контрол на скоростните режими с АТСС на съответна територия би могло да доведе до чувство на безнаказаност в определен кръг лица, които разполагат с информацията, а също и до пропуснати финансови ползи за републиканския бюджет, който е пряко свързан с безопасността на движението по пътищата в Република България“.

Схемата не фигурира в официалните полицейски бюлетини и можеше да остане скрита зад здравите подпорни стени на МВР. Скандалът стана публично достояние, след като наказаните полицейски служители един след друг започнали да обжалват в съда наложените им дисциплинарки. От постановените вече съдебни решения, публикувани в официалните страници на магистратурата, се вижда, че съдебните състави оставят наказанията в сила и те не подлежат на обжалване.

Така например, от тях научаваме и друг случай- в чата бил включен и младши автоконтрольор в група „Охранителна полиция“ на Районно управление на МВР в Созопол с инициали П.Х., който изпратил десетина предварителни известия. Той също получил порицание, но счита, че наказанието му било наложено незаконосъобразно.