Бургаският районен съд разпореди да бъде съборена част от Крепостната стена на Созопол. Причината – археологическият обект скривал гледката към морето на собственика на заведение. Според решението на съда, публикувано в официалната страница на институцията, крепостният зид „смущавал“ ползването имота по предназначение, а именно - за сезонна кръчма и той „не бил длъжен да го търпи“.
Претенциите са за около 6.5 кв. м - част от Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула” в старата част на Созопол. Консервацията и реставрацията им продължиха 17 г. и бяха финансирани от ЕС. Проектът кандидатства за награда на Европейски съюз за културно наследство – „Европа Ностра"- за забележителна дейност в областта на консервацията, реставрирането и изследването на исторически обекти в Европа и света.

„Това е архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване ще го увреди“, е позицията на Община Созопол.
В кориците на делото обаче е приложено и заключението на вещо лице, според което пък „на място няма видими следи от съществуващ старинен архитектурен паметник крепостна стена. Процесната е новоизградена – от нивото на крайбрежната алея, без да представлява възстановка на основи от такава от Античността или Средновековието, чрез надграждане“.

В неофициален разговор с наш репортер други експерти пък обясниха, че на мястото действително е имало следи от крепостната стена, но слабо запазени, тъй като не било необичайна практика сред местни жители да пренасят камъни оттам през годините преди започването на реставрацията. А самият собственик на заведението пък не бил възложил пълни археологически проучвания, каквито са изисванията.
Според специалисти, разрушаването дори на малка част от стената и връщането до ниво оригинал ще наруши цялостния проектен силует на архитектурната забележителност. Друг е въпросът, дали са съгласувани всички фази в проектирането на зоната.
В съдебното решение никъде не е посочено дали въпросната част от зида ще бъде разрушена до основи, за да се открие цялостна панорама пред собственика на заведението или пък пък ще бъдат отстранени само вторичните интервенции по градежа.
Община Созопол е осъдена и да плати съдебните разноски на ищеца в размер на над 1 500 лева.Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в двуседмичен срок.