Турските телевизионни сериали предизвикват значителен интерес в чужбина, издигат престижа на Турция и налагат нейни продукти в страните, където се излъчват.

Износът на турски драми е достигнал рекордните 500 милиона долара през изминалата година, отбелязва вестник "Сабах", цитиран от БГНЕС.


Делът на филмовия и телевизионен сектор нараства в турската икономика с всяка изминала година. По данни на Министерството на търговията, всеки сезон около 50 до 70 нови телевизионни сериала се излъчват по телевизиите или в сайтове със стрийминг платформи.

Турските „сапунени опери“ проникват от Близкия изток до Балканите, от Африка до Централна Азия, от Далечния Изток до Южна Америка, като събират аудитория от около 700 милиона души в почти 146 страни. Турция е на второ място след САЩ по износ на сериали.

Средната продажна цена на сериал от 4 000 долара на епизод се е увеличила до 400 000 долара през последните пет години. Износът през 2013 г. възлиза на около 150 милиона долара. Той е нараснал до 350 милиона долара през 2017 г. и 500 милиона долара през 2018 г.

Турските телевизионни предавания, които се превръщат в едни от най-гледаните продукции в страните, за които са излъчвани, ефективно увеличават износа на стоки и услуги, допринасят за имиджа на Турция и за промотирането на нейни продукти в тези държави.

През последните три години е постигнат растеж на износа на стоки за Венецуела, Бразилия, Перу, Парагвай, Доминиканската република, Аржентина, Уругвай и Чили от Латинска Америка и Карибските страни, където се гледат все повече турски сериали.

В сравнение с 2016 и 2018 г. износът за Венецуела е нараснал с 572 %, следван от Доминиканската република със 155 %, Парагвай - със 105 %, Перу - с 88 % и Чили - със 78 %.


Износът за Египет, където турските драми са голям хит, отбелязва стабилно състояние, въпреки влошаващите се политически отношения. Експортът за най-голямата държава от арабския свят е достигнал 2,6 милиарда долара за периода януари-октомври тази година с 6,5 % растеж спрямо 2018 г.

Турски продукции се излъчват и в Латинска Америка, в Африка, Западна и Централна Европа, както и на Балканите. Например износът за Испания, където се излъчват „Безкрайна любов“ и “Черна любов“, се е покачил с 55 % през 2018 г. в сравнение с 2016 г.

Тъй като турските сериали са особено популярни в Южна Америка, броят на туристите от този регион е нараснал с 46 % спрямо миналата година.