Туроператорите у нас, които работят с руския пазар, са в очакване на информация кога ще започнат първите пътувания към България.

Дали ще има руски туристи остава неясно, след като руският премиер Михаил Мишустин посъветва сънародниците си да се въздържат от пътувания в чужбина през това лято.

Около 300 хиляди руснаци имат собственост у нас и независимо че не са клиенти в хотелите, оставят доста средства в икономиката като ползватели на различни услуги.
Галин Георгиев, управител на един от големите туроператори, които водят руски туристи у нас, заяви, че няма хоризонт за отваряне на руските граници и е трудно да се прогнозира кога ще дойдат туристите от Русия.

"Трябва да изчакаме юни, за да видим индикации дали до края на лятото ще отворят границите… Първи ще бъдат собствениците на жилища у нас“, смята той, цитиран от БНР.

По отношение на руския пазар разговори се водят на ниво министри и на ниво туроператори, посочи в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм ресорният министър Николина Ангелкова.
"Руският пазар е изключително важен за нас, там сме в непрекъсната координация. Зависи от решението им кога ще отворят границите си. В момента е ключова част от нашата работа - организиран туризъм", каза Ангелкова.

Тя посочи, че обстановката в момента е сложна и динамична.

Майа Ломидзе, изпълнителен директор на Асоциацията на туроператорите в Русия казва, че засега не се променя нищо за руските туроператори.

"Нямаме преки авиовръзки. Много страни все още не са се отворили. Засега и Русия не обявява кога ще отвори границите си. Изявлението на министър-председателя създава усещането, че вероятно няма да бъдат възстановени скоро преките транспортни връзки с чужбина", изтъкна тя.

По данни на асоциацията няколко десетки хиляди руснаци имат резервации за летни почивки в България. Тези хора чакат да се реши какво ще стане с техните пътувания. Или трябва да им бъдат върнати парите, или ще могат да пътуват по-късно. Кога точно - тази година или може би следващата, това е големият въпрос в момента. Засега няма ясен отговор нито за туристите, нито за туристическата индустрия, коментира Ломидзе.

Тя посочи, че страната ни си остава сред 10-те най-посещавани, но изтъкна, че у нас е скъпо, заради това, че еврото в Русия е скъпо. На места пък цената не отговаряла на качеството на обслужване.