Туристическият сезон у нас продължава да е в разгара си. Слънчевото време напълни голяма част от хотелите и плажовете през горещия юли. Как ще продължи летният сезон у нас на фона на задаваща се четвърта COVID вълна през август?

"В туризма сме с нагласата да работим максимално до средата на октомври. Това, което наблюдаваме в последните години, е когато стане по-студено през октомври, хората започват да кашлят, независимо от това дали има пандемия или не. Миналата година го наблюдавахме това нещо. И когато хората натиснат - през ноември се получава един връх, който държи до към края на месеца. Създава се паника и сега всичко ще бъде прехвърлено, че е заради самата пандемия", каза доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен обаче, че това са нормални настинки в началото на сезона.

"Същото нещо го наблюдаваме и януари месец. Пак има серия от настинки и отново ще се предпише на пандемията, но вече знаем, че имаме достатъчно ваксини. Смятам, че е крайно време да обявим, че тези, които не искат да се ваксинират, няма за какво правителството да инвестира в нови ваксини. Да се даде един срок, който иска да се ваксинира - да е безплатно, а от 1 ноември да започне платената имунизация за тези, които не желаят. Този либерален режи, който е в момента, изглежда не се възприема неговата човещина. И виждаме как се неглижира този проблем. Българинът обича да си плаща", подчерта Драганов.

Според директора на Института по микробиология към БАН - проф. Пенка Петрова, очакваната четвърта вълна се дължи на факта, че Делта вариантът е много по-заразен от предишните варианти на коронавируса.

"Имаме спокоен месец, който предстои и може да бъде използван за ваксиниране на колебаещото се население. Преди есента е желателно нашето население да има много по-висок процент ваксинирани. Има сезонност на коронавируса, въпреки че досега не беше толкова ясно изразена, защото имаше голямо движение на хора. Но сега през лятото децата са на училище, контактите са по-малко. През есента ни очаква вълната и тогава Делта вариантът ще се прояви", коментира тя.

И допълни, че няма точни данни колко са ваксинираните, но даде за пример, че Слънчев бряг е изцяло ваксиниран.

"Привърженик съм на задължителното ваксиниране на здравните работници. Бих препоръчала такова и за учителите. Това са отговорните слоеве от обществото. Много ми е смешно, когато кажат: "Хората не вярват на ваксините". Тук не говорим за вяра, а за научен подход. Може би по-слабото образование в областта на природните науки в последните години оказва това влияние", посочи проф. Петрова.

Румен Драганов изтъкна, че от 25 юли вече сме във високия туристически сезон.

"Това означава, че сега навсякъде туризмът работи на максимални обороти както по морето, така и в планината. Наблюдаваме много интензивни пътувания, които през уикенда се увеличават. На някои места е трудно да се намерят чадъри и шезлонги, както и места за паркиране. Навсякъде е пълно, включително в планините", коментира той.

Според него нашите хотелиери са преоткрили българския турист.

"За този месец очакваме около 1,5 млн. чуждестранни туристи да влязат в страната. В същото време имаме може би над 4 млн. българи, които ще направят пътувания в този месец. Около 60% от туристическия бранш е ваксиниран", каза още експертът.

Проф. Петрова е категорична, че хората трябва да разберат, че ваксините са безопасни.

"Учудват ме хората, които все още считат, че могат да се заразят от ваксина. Това е абсурдно. Тя не съдържа вируси. Имаме 15% имунизирани, което ни поставя на последно място в Европа", възмущава се проф. Пенка Петрова.