Около 3100 деца от област Бургас са се явили на матурата по български език и литература. Зрелостниците полагат изпита в 31 училища, като за реда следят 1000 квестори, по двама в стая.

„За всички ученици е направено обследване дали са под карантина или в състояние, в което могат да се явят на изпита. Само един ученик, завършил минали години, е под карантина, която изтича утре и той не може да се яви днес, но може да направи това на 3-ти или 4-ти юни, ако заяви желание”, каза за БургасИНФО директорът на РИО – Бургас инж. Виолета Илиева.

Денят е започнал без инциденти, няма върнати ученици, заради здравословното им състояние. Термометърът е отчел малко по-завишена температура при двама зрелостници, като те са допуснати да положат изпита, изолирани в отделна стая.

„Даваме шанс на всеки, който е дошъл с желание да покаже знания, да го направи”, каза инж. Илиева.

Матурата протича като всяка година, с разликата, че сега има изисквания за безопасност. Спазени са всички мерки за социална дистанция, квесторите са с маски и ръкавици, осигурени са дезинфектанти в стаите, а вместо обичайния брой от по 15 ученици в стая сега техният брой е 8,9,10 или 11 в зависимост от площта на помещението. Между чиновете има 1,5 дистанция.

Изпитният ден трябва да приключи в 12 часа.