За учениците, които не са се включили активно в дистанционното обучение, ще бъдат провеждани уроци през лятната ваканция до 120 учебни часа. Заниманията, с които ще наваксат пропуските, ще бъдат индивидуални или в групи с до 10 ученици.

Допълнителното обучение ще се осъществява доколкото е възможно присъствено. За целта за всяко школо ще създаде организация за стриктно спазване на предписаните противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването, като няма да се допуска струпване на ученици и учители.

Малчуганите в детските градини, които не владеят български език, пък ще могат да се включат в допълнителни форми на педагогическо взаимодействие през неучебното време. Техните занимания могат да бъдат с обща продължителност до 40 астрономически часа.

Това ще бъде възможно промените в Наредбата за приобщаващото образование, които Кабинетът прие днес. Те ще позволят в допълнително обучение да бъдат включени и ученици, които по време на извънредното положение не са участвали в обучение от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии или частично са се обучавали с учебни материали на хартиен носител.

Промените ще осигурят възможност на учениците да усвоят учебното съдържание за съответния клас за учебната 2019-2020 година и да се предотврати възникването на обучителни затруднения, които често са причина за отпадане на ученици от училище. Хлапетата в детските градини, за които българския език не е майчин, пък ще овладеят българския език с помощта на допълнителни модули.