Ученикът Николай Руменов Димитров от Морското училище бе единствен участник от Бургаска област в online ученическо състезание по Митнически и данъчен контрол, организирано от катедра "Контрол и анализ на стопанската дейност" към Стопанска академия "Димитър А. Ценов", Свищов.
Той е 11 клас в специалност Митническа и данъчна администрация в Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ – Бургас. Подготовката за състезанието се осъществи чрез дистанционна комуникация с преподавателя по практика в гимназията – д-р Петко Янгьозов посредством платформата
MS Teams, която се използва в гимназията.
Състезанието се проведе индивидуално и се състоеше в решаване на практически казус.
На учениците бе дадена информация, свързана с извършена външнотърговска сделка на една фирма и образци от съответните документи, с които тази сделка е осъществена. Участниците в състезанието трябваше да съпоставят фактите и да преценят до колко те са отразени коректно в документите и да открият всички допуснати грешки.
Николай Димитров показа солидни знания в областта на митническия и данъчен контрол.
Това му дава право да бъде приет в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в предпочитаната специалност в редовна форма на обучение, съобщиха от висшето училище.