Просветното министерство явно не изключва варианта, при който учениците ще трябва да завършат година без да се върнат в класните стаи. От 13 март, с влизането в сила на извънредното положение, децата си останаха вкъщи. Това ще продължи до 13 май, а не е изключено и по-дълго, ако властите решат да го удължат.


МОН работи изключително ангажирано върху проблемите, свързани с начините на оценяване на учебните резултати с оглед завършване на учебната година в условия на евентуално продължена в определен вариант неприсъствена форма, обяснява просветният министър Красимир Вълчев в писмен отговор на въпрос на депутат, след като се наложи много бързо учебният процес на мине на дистанционен режим.

Той допълва, че разработването на софтуерна платформа за дистанционно обучение е дълъг и трудоемък процес, като разходите за проектиране, изграждане и поддържане и бъдещето развитие на такова решение са изключително високи.

Според него обаче и сега има достатъчно готови решени, така че учениците да не изпускат материал, докато си стоят вкъщи.

Има и възможности, които осигуряват дистанционно изпитване, отчитане на присъствие, изпълнение на поставените задачи и контрол на времето,прекарано от учениците онлайн.

Политиката на МОН в периода на извънредното положение е да осигурява възможности, а не задължения, посочва Велчев.