Недоволните от секс образованието на 10-годишните - само едно семейство

img

Само едно семейство се е обявило против часовете по сексуално образование на учениците от 4 клас в училището в Перник. Скандалът гръмна в началото на седмица, след като родителите на едно дете се оплакаха от занятията на програмата "Таралежи". Тя е взаимствана от други европейски държави и целта й е превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуалното.

С изключение на това семейство, останалите искат програмата да продължи, обяви просветният министър Красимир Вълчев.

Той обясни, че разрешението за провеждането й е дадено от шефа на РИО -Перник, като всички родителите са дали своето съгласие.
"От вчера имаме декларация, че искат програмата да продължи, въпреки че тя е към края си", допълни Вълчев.


По думите му оплакванията на недоволното семейството не са били потвърдени от нито един друг родител.

"Няма притеснителни неща показа и нашата проверка и не можем да подхождаме с презумпцията за виновност, само защото това е НПО", коментира министърът.

Според него при всички случаи трябва да се подхожда предпазливо, но от друга страна МОН иска да разшири образованието на децата с външни специалисти.

"Сексуално образование трябва да има и има, но не като самостоятелен предмет, то е част от дисциплината "Човекът и природата". Няма ранно сексуално образование, то трябва да се съобразено с възрастта на детето, а по-скоро дискусията може да е посока дали то не е прекалено късно с оглед на информационната среда, в която живеем", смята Вълчев.

Според него балансът е много деликатен, трябва да се изследва във всяка една програма и да се подхожда професионално при оценката при всеки конкретен случай.


Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас