Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев да бъдат отложени за следващата 2020/2021 учебна година предвидените от просветното ведомство промени в Националното външно оценяване (НВО) за учениците след 4-ти клас, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Омбудсманът мотивира искането си с възникналото напрежение в обществото и множеството жалби, постъпили в институцията от родители и педагози, като най-сериозен е отпорът срещу промяната на формата на диктовката. Според промяната, предвидена от МОН, текстът за диктовката по български език и литература вече ще бъде пускан на аудиозапис, а няма да бъде четен от учител.

В сигналите си до омбудсмана родители и педагози възразяват и срещу други промени, предвидени да бъдат въведени в т.нар. „малки матури“ още този май, когато ще се проведат изпитите по български език и математика за четвъртокласниците – като удължаването на времетраенето на изпита на 60 минути, работата върху бланки, вместо ограждането на отговор, съставянето на текст в последните минути на изпита, пренасянето на отговори на отделна бланка, писането с черен химикал.

Освен това, омбудсманът пише в позицията си, че нововъведенията е редно да се правят в началото на учебната година, а не по средата. Преподавателите алармират, че вторият учебен срок вече е започнал, а учителите все още нямат достатъчно информация - липсва аудиофайл, по който да подготвят учениците, на сайта на МОН не са публикувани примерни тестове, а това правят издателствата, които „налучкват“ формата на изпита.

„Във връзка с описаното, в защита на най-добрия интерес на децата и на основание Закона за омбудсмана, се обръщам към Вас с препоръка за обмисляне на възможността въвеждането на новостите да бъде отложено за следващата 2020/2021 учебна година с оглед системата да бъде подготвена с необходимите материали, както и учителите, и учениците да са наясно своевременно с изискванията към тях“, обръща се омбудсманът към министъра на образованието Красимир Вълчев.

По-рано през деня по Би Ти Ви Ковачева бе категорична, че нищо не налага спешното въвеждане на промените, които според експертите на МОН целят да дадат равен старт на всички ученици и са мярка за преодоляване на бъдещи неравенства чрез уеднаквяването на критериите и начина на провеждане на изпитите от НВО.

„Това ще стресира изключително децата и то на фона на дискусията, която тече в обществото, дали изобщо е необходимо НВО след 4-ти клас, което всъщност измерва ефективността на учителите през децата, което отново е за тяхна сметка“, категорична бе Диана Ковачева.