Бъдещите матроси -възпитаници на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов – „Св. Никола“ в Бургас ще преминават през практическа подготовка на ферибот и общинския кораб „Анастасия“. След обучението те ще получат сертификат за степен „рулеви“ и за „моторист“, а след година стаж и за квалифициран „моряк палуба“ и квалифициран „моряк машина“. Това обсъдиха днес на среща в Бургас кметът на града Димитър Николов и капитаните от училищното настоятелства. От тази учебна година гимназията вече е под опеката на общината, а местната власт полага много усилия не само да върне славата на морското ни училище, но и да въведе актуални специалности, както и нови форми за обучение.

В момента те се обучават по в специалностите “Корабни машини и механизми”, “Корабоводене – Морско” и “Митническа и данъчна администрация”.

От тази година гимназията ще бъде оборудвана с нови работилници и противопожарен тренажор. Те ще осигурят на бъдещите моряци практическото обучение по поддръжка и ремонт на корабните машини и механизми, работа с корабния такелаж и тренировки по обезвреждане на аварийно възникнали пожарни ситуации.

Търсим варианти за оборудване и с тренажор за базова морска подготовка, и със спасителна лодка, посочва кметът Димитър Николов в страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“. И допълва: За да привлечем ученици и от други градове, ще ремонтираме старото общежитие.