Новият проект на НЕГ "Гьоте" по програма "Еразъм +", наречен "Пътят на хляба от ръцете към сърцето" вече започна. Той е двегодишен и има за цел да насочи младите хора към сърцевината на европейската идентичност, връзката между поколенията, изследването на общи празници, ритуали, легенди, предания, музика, танци и песни. Хлябът е събирателен образ на ценности, които днес модерният човек приема като даденост. С този проект, на който бургаското училище е координатор, ученици от няколко европейски държави преоткриват богатството на традицията, осъзнавайки общата ни европейска идентичност.

Началото на "Пътят на хляба от ръцете към сърцето" беше дадено с кратка церемония в залата на училището "Да Винчи-Нитти" в гр. Потенца, Италия. Четиридесет и четирима младежи от Италия, Испания, Португалия и България представиха своите страни, градове и училища. По-късно те участваха в семинари, фокусирани върху темата "хляб" - обсъдиха се приликите и разликите в хранителните навици на всяка страна, участничка в проекта. Чрез посещение на пекарната "Sorelle Palese" учениците се запознаха с технологията за производството и изпичането на хляба.

Освен това те задълбочиха познанията си за европейското културно наследство чрез екскурзоводски обиколки на Помпей - археологически обект, където може да се разгледа много подробно как е бил организиран животът в древен Рим, и Матера - Европейската столица на културата през 2019 г., в чийто исторически център "Саси" човек се чувства пренесен в праисторията. В Матера бе посетена и временната изложба "Хлябът и Саси", селекция картини от галерия Uffizi във Флоренция.