Предучилищното образование да стане задължително и за 4-годишните деца от следващата година. Намеренията са на Министерство на образованието, което подготвя законодателно предложение. То ще бъде готово до два месеца, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Предучилищното образование ще се осъществява или от детските градини, или от училища, както е и в момента.

Очакванията на МОН са промяната да влезе в сила от следващата учебна година - 2020 - 2021 г. Предвидените средства за това са 70 милиона лева.

Красимир Вълчев припомни, че при промените в Закона за образованието преди 4 и повече години, бяха направени компромиси заради общините, които не са имали възможност да приложат промените. До голяма степен обаче недостигът на места в детските градини вече е преодолян, смятат от Министерство на образованието. Това се отнася, по думите на Красимир Вълчев, и до градове като София и Варна.

"Ще вземем разумно решение, но общото правило ще бъде учебната 2020-2021 г., вероятно с изключение. Големите общини, дори в София, в голяма степен са преодолели недостига на места в детски градини, знаете, има голям недостиг на места в яслените групи", каза той.

Сформирана е работна група, в която има представители и на Сдружението на общините в България, за да се види цялата картина.