През следващите месеци ще бъдат прегледани отново учебните програми по математика, съобщи просветният министър Красимир Вълчев във Варна. Причината са лошите резултати от външните оценявания на седмокласниците и матурите в 12-и клас.

„Тази наука е базова, а точно по нея има най-голям проблем с резултатите от изпитите на учениците“, заяви министърът, предаде БТА. Поради тази причина е сформиран екип, който да

По нея има най-голям проблем с резултатите от изпитите на учениците“, заяви министърът, предаде БТА. Поради тази причина е сформиран екип, който да прегледа учебните програми и да предложи варианти как да се избегне "препускането" по материала.

Вълчев отчете, че спънките са основно с надграждането на знанията на децата след 4 клас.

Предстои и изграждането на електронна платформа със свободен достъп, в която учители ще представят учебния материал по атрактивен за учениците начин. Това ще се случи по проект "Образование на бъдещето" по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", който скоро ще бъде одобрен. „Учителите, които разработват уроци и клипове, ще получават заплащане за труда си.“, посочи Вълчев. Предстоят обучения и на преподаватели как да правят такива образователни ресурси. По същия проект ще бъдат финансирани и дейности по интереси в областта на дигиталната креативност, кодиране и моделиране,

допълни министърът. След като учениците от трети и четвърти клас вече изучават предмета „компютърно моделиране“, по проекта ще имат такива занимания и за първолаците. Вълчев допълни, че във всички областни градове министерството насърчава математическите гимназии да откриват паралелки в областта на информационните технологии, тъй като няма риск да се предозира с броя на този тип специалисти.
Осигурено е финансиране за изграждане на свободна мрежа във всички училища със защитни стени, така че да се ползва за уроци, а не просто за сърфиране в интернет.

Образователният министър допълни, че през настоящата учебна година 1 700 от всички 2 400 училища в страната са заявили желание да въведат електронни дневници. „В общия случай те искат и преходен период от една година, през която да имат и книжен вариант на дневниците.“, той. Така едни училища могат да бъдат с бележници и електронен дневник първия срок, а втория да премахнат хартията.
Във Варна министърът на образованието участва в среща от цикъла "MASTЕRCLASS WORK 4.0", която се проведе в Икономическия университет. Основна тема на дискусията бяха предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда, появата на нови професии и адаптацията на младите хора към новите изисквания. В него взе участие и лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който посочи, че големият проблем е как се променят изискванията към сегашните работещи. По думите му

заетите у нас са 3 150 000 души, като поне един милион от тях трябва спешно да повишат базовите си дигитални умения, за да не останат без работа през следващите 4-5 години. Във връзка с това от синдикат предлагат стартирането на национална програма за повишаване дигиталните умения на работещите, за която ще са нужни инвестиции от около милиард евро. Димитров, че министерството на труда вече е направило първи стъпки със залагането на около половин милион лева по оперативна програма "Човешки ресурси" за получаване на базови дигитални умения. „България изостава много, но хубавото е, че и на европейско ниво има фондове, които дават възможности за повишаване квалификацията на работещите“, обобщи Димитров.

През настоящата година са издадени 3 500 удостоверения на гимназисти, които искат да учат в чужбина, каза още Вълчев. По думите му през минали години броят им е достигал 5 000, а миналата са били 4 200. „Няма точна информация колко българи учат зад граница, при всички случаи броят им е над 20 000“, допълни той. В същото време чуждестранните студенти у нас пък са 12 500.

Вълчев посочи, че се полагат усилия за привличане на повече младежи от българските диаспори да учат у нас. По думите му приемът за тези младежи е увеличен, както и размерът на отпусканите им стипендии. Освен това се финансират кандидатстудентски курсове в неделните училища в тези райони.