Доц. д-р Цветан Велинов е временно изпълняващ длъжността ректор на Медицинския факултет в Бургас. Той е лекар с 29-годишна практика в микробиологията. Доц. д-р Велинов поема управлението на новия Факултет след работа като Началник "Лаборатория по микробиология" на УМБАЛ "Александровска" и дългогодишна кариера в Националния център по заразни и паразитни болести.

Неговите научни интереси са в сферата на инфекциозните болести, антибиотиците и тяхното приложение, микробиомите, генетиката и геномиката.

Доц. Велинов е автор на над 120 научни труда - статии в реферирани международни и наши списания, както и участия в наши и международни научни форуми. Водещ изследовател и участник е в множество научни проекти, свързани с микробиологията и генетиката. Носител е на званието "Лекарите, на които вярваме".

Както вече съобщихме, днес беше исторически момент за здравеопазването в Бургас, тъй като официално беше открита първата учебна година в новия Медицински факултет. Първият випуск включва 33 момичета и 7 момчета, от тях 12 студенти са от Бургас, а останалите 28 са от градове от цялата страна - София, Пловдив, Варна, Плевен, Сливен, Стара Загора. Най-успешният кандидат-студент е постигнал бал от 35.20.

- Доц. Велинов, осигурен ли е преподавателския състав за успешния старт на първата година от обучението в новия Медицински факултет?

- Преподавателският състав е съобразен с дисциплините, с които стартира факултетът. Откриваме това, за което сме получили акредитация. В първи курс, през първия семестър започват с основните дисциплини - анатомия, хистология, цитология, другата основна дисципина е биология, както и физика и химия, така и латински език Към този момент преподавателският състав по тези дисциплини е подсигурен, има зали, материали, за да може да се стратира, както лекционният курс, така и упражненията.

- Вие сте доказано име в медицината, кое Ви убеди да поемете ръководството на факултета, който тепърва започва да създава своята история?

- Убедиха ме даденостите, желанието и ентусиазмът на хората, които се занимават с изграждането на този факултет. Винаги съм бил на мнение, че трябва да се дават пари за образование. Когато и да започнат да се дават пари за образование, то винаги е късно. Когато и да стартира една образователна процедура е добре. Ще си послужа с една мисъл на Добри Желязков-Фбрикаджията – в едно от предсмъртните си писма пише на един негов приятел – лекар: Пари трябват, пари за образование, защото от 100 образовани - един да излезе един нефелен, а от 100 необразовани – половината ги пиши харсъзи.

- Как преценявате базата на факултета?

- Базата е много добра, това е чисто нова сграда, строена със съвременна визия за развитие. Няма какво да се каже - чисто нова, много добре конструирана, с прекрасни лекционни зали, с необходимата техника. На много високо ниво е.

- С какви очаквания започвате първата учебна година – ще успее ли този факултет да се развие, като се има предвид, че той е изключително важен за Бургас и целия регион?

- Много зависи от това кака подкрепа ще получим. Тя трябва да се извоюва. Така е с всяко ново нещо. Стратегическият план, който разработваме и това което представих, получи одобрението от колегите и го доразработваме. Трудностите са безспорни, но това важи за всяка една новоизградена институция. Като нов факултет трябва да догонваме старите факултети - Софийският е със 130-годишна история. Нормално е там нещата да са много по-утъпкани. От друга страна предимството е, че този фалуклтет може да се поучи от грешките, които са допускали другите и да не ги правим. Една конкуренция на пазара на обучението, когато е правилно насочена, е градивна, добра, лечебна. Ще сме доволни, че ще гоним останалите факултети, а те ще се притесняват да не ги стигнем. Ползата е обща.