Подготовката на седмокласник за националното външно оценяване излиза на родителите до 4 000 лева. Освен подготовката на седмокласниците за задължителните занятия, родителите трябва да пресметнат и цената на курсове и извънкласни занимания.

Подготовката в школите излиза около 1 000 лева годишно, а индивидуалните уроци вървят между 30 и 50 лева на час. Според последните проучвания на образователен сайт 18% от учениците вярват в частните уроци при подготовката за училище, а между 50 и 100 лв. за дете всеки месец отиват за допълнителни курсове, съобщава Нова тв.

Две посещения по основните дисциплини излиза по 30 лева на предмет - т.е. 60 лева на седмица. Това означава, че на месец обучението е 240 лева. Отделно са всички спортни занимания и така сметката за издръжката на един седмокласник отива до 4-500 лева на месец, пресмятат родители.

Така се оказва, че на година родителите инвестират между 90 и 100 млн. лева в паралелната образователна система. Вече почти всички деца ходят на допълнително уроци, а някои започват с подготовката още в 6 клас.

Малко по-изгодно за родителите излиза да запишат децата си в група. Тогава цената на уроците е между 1000 и 1500 лева на глдина.

Най-евтино е в държавните и общински школи, където заниманията са между 10 и 60 лева.