С 3D принтери ще създават макети, а в сензорни стаи ще моделират предмети

Технологии за контрол на компютър с поглед, 3D принтери и уреди за кинезитерапия ще има до края на годината в 38 центъра за специална образователна подкрепа. Модерното оборудване ще могат да ползват над 3000 деца със специални образователни потребности до края на годината.

За целта от образователното министерство са осигурили 1,6 млн. лв., като всеки момент се очаква те да бъдат одобрени от Министерството на финансите и още в първите дни на септември да бъдат преведени към бюджетите на центровете. Така залите ще трябва да бъдат оборудвани до края на декември, обясни шефката на дирекция “Приобщаващо образование” в МОН Грета Ганчева.

Проектите са одобрени спрямо специфичните нужди на децата, които посещават центровете.

Технологиите за контрол на компютър с поглед дават възможност на деца с тежки физически увреждания, които не могат да използват ръцете си, да работят с компютър. Ще се използва специален софтуер, с който децата да общуват чрез синтезирана реч

Така те ще могат да изразяват мислите и желанията си, но и ще се учат да използват интернет, да разговарят в социалните мрежи и чрез електронна поща, да пишат или да рисуват.

3D принтерите пък са подходящи за създаване на предмети или макети с образователна цел от децата със сензорни увреждания.

В залите за кинезитерапия децата с различни двигателни проблеми ще могат да ползват

вертикализатори, различни терапевтични столове, подходящи за хлапета с детска церебрална парализа, уреди за балансиране на движенията, трамплини, терапевтични люлки, сензорни пътеки, велоергометри, специални проходилки и дюшеци. По този начин те ще могат да правят много и различни упражнения, което пък е и стимулация на вестибуларните усещания.

Част от центровете ще изградят и стаи “Монтесори среда”, в които ще има всякакви видове игри и различни софтуерни продукти за сензорно развитие и симулация. Така те ще се научат да групират предмети по цветове или форми. Ще има и тактилни настилки, грапави букви, подвижни азбуки, пясъчни цифри. Въобще всякакъв вид материали, с които да определят време, пространство и повърхности, обясни Ганчева. Наблюденията на експертите са, че децата със специални образователни потребности, при които се прилага “Монтесори”, много по-бързо се научават да бъдат самостоятелни в ежедневните си дейности - самообслужването и личната хигиена.

Центровете могат да изграждат и сензорни зали. В тях се поставят специални светлини - ултравиолетови лампи, лед панели, тактилни пътеки, цветомузика и различни топки и пуфове. Специалните уреди за терапия и музика в стаята ще помагат на децата да моделират фигури от специални светещи фиброоптични нишки, да рисуват образи или да наблюдават картини чрез прожекции по стените и тавана в стаята. Терапевтичната среда се прави така, че да бъде забавна за детето, което може да експериментира и изобретява свои игри.

Някои от центровете пък ще изграждат специализирани кабинети - на психолога, логопеда и арттерапия, които също ще бъдат оборудвани със специални игри или предметипза раздвижване на фината моторика. Ще има пъзели, образователни предмети за съчетаване по форма и големина. Там децата ще се учат как сами да връзват обувките си, да отварят врати и да ползват вещи от ежедневието си.

Центровете са разположени почти в цялата страна, като проекти не са подадени само от София-област, Кюстендил и Смолян.