Ще търсят отговорност от директори, които са освободили учители през лятото?

img

На прага на новата учебна година стои страхът, че няма кой да влезе в час. Над 1000 са свободните учителски места, по данни на регионалните управления на образованието. Има ли криза за учители, коментира пред БНР зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

"Нашата цел винаги е била да задържим добрите и мотивирани учители. Винаги в по-големите градове са се търсели повече учители".

Михайлова засега не вижда нищо тревожно, че се търсят учители: "Тревожно би било, ако нямаше кандидати за тези свободни учителски позиции. На този етап се явяват кандидати. Обикновено във фокуса са учителите по общообразователна подготовка, но има и кандидати за професионалните гимназии – част от свободните работни позиции са обявени и за такива специалисти".

За практиката директорите да освобождават част от учителите през лятото, Михайлова подчерта, че тази практика не се толерира и я нарече недопустима:

"Учителската професия не е сезонна работа. Правим и проверки за нарушения, директорите подлежат на санкция. Има и друг въпрос – това е моралният въпрос. Ние сме на позиция, че това е недопустима и неприемлива практика и тя трябва да бъде прекратена".

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка