Сред учителското съсловие започва брожение заради готвени промени в постановлението, с което Министерството на образованието издирва и връща деца и ученици, отпаднали от образователните институции (ПМС от №100/08.06.2018 г.).

Според промените екипите за превенция, чиято цел е да издирват ученици в риск и да ги връща в образованието, ще бъдат придружени от полицаи. Два пъти седмично екипите ще посещават домовете на деца, които без уважителни причини не са били на училище или детската градина. Самите екипи ще се сформират от директора на училището. В тях ще се включват представители на общината и дирекция "Социално подпомагане".

Заради готвените промени "Учители за силно българско образование“ и "Педагози", в които членуват над 28 000 педагози, са изготвили петиция, която ще изпратят в МОН, за няколко дни тя вече е подписана от 4617 души.

Ясно и аргументирано авторите на петицията обясняват защо не са съгласни с готвените промени.

Според тях в наредбата не е ясно дефинирано какво означава "дете в риск от отпадане".

"На какво основание учители и други професионалисти ще посещават дома на дете, което не се е появило на училище един ден, а родителите му не са се обадили? Недопустимо е като "дете в риск от отпадане" да бъде определяно всяко дете, което по една или друга причина е отсъствало от часове, и това да води до незабавна и незаконна намеса в личния живот на семейството – посещение на дома от учители, социални работници и полицаи", пише в петицията.

В петицията се посочват и "юридически проблеми". Работното място на учителя е училището, а не домовете на децата, както и че обикалянето по техните домове е извънреден труд, който не е посочено кой ще заплати, твърдят учителите.

Друга причина наредбата да падне в съда, според преподавателите, е, че домът е неприкосновен по конституция.

"От текста на документите става ясно, че два пъти седмично при посещение на домовете на учениците учителите ще бъдат придружавани от полицаи. Полицаите ще разполагат ли със заповед за обиск и ако не, на какво основание ще изискват от семействата да бъдат допускани в жилищата им? А ако имат такава заповед, тя на какво основание ще бъде издавана? Отсъствието от училище състав по Наказателния кодекс ли е? Приемането на подобни текстове с правителствено постановление ще представлява закононарушение и затова може да се очакват жалби от гражданите, масово напрежение и съдебни дела, заведени включително от учители", пише още в петицията.

Според учителите с готвените промени училището ще се превърне в опасно място за децата и семействата.

"Свидетели сме на опит за налагане на елементи на противоконституционната Истанбулска конвенция и замразената Стратегия за детето 2019-2030 г. Факт е, че в постановления и закони са навлезли промени, които ще започнат да действат от 01.01.2020 г., с което ще бъдат развързани ръцете на държавните институции да оказват натиск върху българското семейство, да диктуват начина на възпитание, да санкционират, без да оценяват по същество и индивидуално всяка отделна ситуация. По този повод и в проекта за промени на ПМС 100 се прави опит учителите да бъдат въвлечени в конфликти и дори да стават причина за конфликти, чието решаване обаче е от компетенцията на социалните служби и на правоохранителните органи", твърдят преподавателите.

Според тях готвените промени са опит за налагане на тотално наблюдение и намеса в живота на гражданите. "Категорично отказваме да бъдем проводници на подобни политики и на този нов социален експеримент, който вече даде своите печални резултати в други страни", категорични са те и добавят, че с промените се прехвърлят задълженията на родителите върху образователните институции.

"Това е опит и за превръщането ни в силоваци и чиновници, които да действат като наказателен държавен апарат. Ние ОТКАЗВАМЕ ВСЯКАКВО СЪДЕЙСТВИЕ в това отношение и няма да позволим да се съсипва всичко, което сме изградили в своите общности от родители и деца", пише още в документа.

Учителското съсловие настоява промените в наредбата да бъде оттеглени. "Готови сме да защитим мнението си по всякакъв начин, включително и със съдебни дела", завършва петицията. Целият текст на документа е публикуван на сайт peticiq.com.

Междувременно в социалните мрежи Диян Стаматов, директорът на 119-то училище, също призна, че наредбата на МОН среща голяма съпротива сред учителите. И дава предложения: "Наличието в училище на специалист за бърза и директна връзка с родителите - и то на тези с неоправдано отсъствие; специалист от социалните служби за всяко училище - на пряко и отговорно разположение на директора на училището; кварталният полицай да е в пряка връзка с училищния и социалния специалист".

"Иначе има реалната опасност МОН да изгуби най-важните си герои - учителите. Това не бива да се случва! На никаква цена!", предупреждава Стаматов.