Учебници по история ще има за началото на учебната година, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев след края на днешното правителствено заседание.

Коментарът му идва, след като образователното министерство изпрати препоръки към издателствата да редактират учебното съдържание, тъй като се породиха спорове как е представен периода на комунизма в учебниците.

Учебниците звучат много различно като дух и отношение към периода и в момента се работи по възникналата обществена полемика по въпроса, каза днес Красимир Вълчев.

По думите му три от петте учебника по история за десети клас могат да бъдат утвърдени, а при другите два може би ще се направят допълнителни промени.

Министърът добави и че образованието не е само предоставяне на знание, а и възпитание и създаване на отношение към света, в който живеем. Той добави, че има обществена полемика, тъй като периодът е близък и се проектира и в днешната политика.

"Когато говорим за възпитание, сме възприели един пакет от ценности. Това са ценностите на демокрацията и човешките права и свободи. И когато говорим за един такъв период, трябва да изразим отношението си през тези ценности", обобщи Вълчев.