Браво! Българчета пак най-добри на олимпиадата по математика

img

Български деца отново са сред най-добрите на 23-та Младежка балканска олимпиада по математика с ръководителя на отбора доц. д-р Иван Кортезов от Института по “Математика и информатика“.

“Сравнявайки с другите олимпиади в тази като цяло нямаше прекалено трудна задача, но нямаше и прекалено лесна, което за някои от отборите се оказа доста трудно. Нямаше такава задача, която въобще да не могат да решат, но по-силните държави, както сме ние, се справихме“, обясни доц. Кортезов.

В интервю за предаването “Хоризонт до обед“ по програма “Хоризонт“ той разказа още: “Рядко се случва ученик да има пълен сбор, а сега имаме двама, което е все пак голям успех“.

Доц. Кортезов посочи и кои са носителите на златните медали: “Освен Иван Тагарев от 8-ми клас на СМГ, другият е Илияс Номан също от 8-и клас на Софийската математическа гимназия“.

Той разказа и за подбора на участниците: “Има няколко състезания. Има си регламент от Министерство на образованието, реално има четири състезания, които подбират. Те са със сходен формат, на този, който е на Олимпиадата….“.

Един от победителите със златен медал - Иван Тагарев от 8-и клас на Софийската математическа гимназия, също разказа пред БНР как се е запалил по математиката:

“Като цяло никога не е имало голям натиск. Аз започнах с математиката когато бях 1-ви клас, отидох на някакво местно състезание на Софийски математически турнир и там изкарах сребърен медал, а това беше буквално първото ми състезание и ми хареса да печеля, затова продължих да се занимавам“

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас