Училище в Ботевград изкара среден успех на матурите 2,87. Впечатляващо ниският резултат и големият брой отсъстващи ученици станаха причина образователни инспектори и полиция да влязат в училището на проверка за нередности.

„По-брутална и по-левашки изпълнена не проверка, а акция на колегите от Регионално управление на образование, съвместно с полицията, не съм виждал. Чувствам се унизен. По-голямо унижение не съм изживявал в живота си”, коментира един от учителите в Техническата професионална гимназия „Стамен Панчев” пред Нова.

По негови думи полицията е нахлула в училището без заповед от прокурор, като целта е била обиск на документи.

Униформените полицаи взели ключа на портиерката и заключили входа на училището, разказа зам.-директорката на училището.

„Видях и друг полицай, който тичаше към останалите изходи и входове. Не знаех какво се случва. Реших, че става въпрос за акция по претърсване, залавяне на престъпник или нещо подобно”, обясни тя.

По думите й пред сградата е имало учители и ученици, които не са били допуснати вътре.

„Отидох в учителската стая, където бяха трима полицаи, заедно с инспектор и се развиках. Бях наистина възмутена от това, което се случва. Не виждам защо идващите ученици и колеги трябва да бъдат наказвани и унижавани по някаква причина”, каза още тя.

Според Росица Иванова от РУО на София област е извършена нормална рутинна проверка.

„Колегите разказват прекалено драматично случилото се събитие. Причината да потърся служители на МВР беше провокирана от предишни проверки, които извършихме в училището. При двете последни проверки от ръководството на училището се опитаха да манипулират резултатите”, заяви тя.

Поради големият процент на отсъствия, училището се очертава като едно от най-проверяваните през годината.

„Само при три от проверките се установиха над 50% отсъстващи ученици. При последната проверка отсъстващите ученици са 168 от 275, което е 57%“, заяви Иванова.

Директорката на училището Катя Ценева обясни това с големия процент на ученици от ромски етнос – 80%.