Дванадесетокласник от Бургас реши да си спести ученето на 94 произведения от 15 различни автори в първата част от държавния зрелостен изпит по български език и литература днес, но бе засечен от камерите с втори мобилен телефон, а работата му бе анулирана. Това е единственият регистриран случай на опит за преписване на матурите тази година в града. Тийнейджърът бил засечен от камерите в коридора на учебното заведение с още един мобилен телефон, тъй като според разпоредбите – устройствата се събират преди началото на матурата.

Иначе организацията на зрелостния изпит премина като по учебник. Контролът бе изключително затегнат- камери с директна връзка до Министерството на образованието и регионалния инспекторат, бяха разположени във всяка от 244-те зали /четири от тях обособени за деца със специални образователни потребности/, в които се провеждаха матурите , квесторите – точно 605 на брой във всяко едно от 32-те училища- подготвени, а 3 082 ученици -се явиха без закъснение. До снощи записалите се за явяване на първия държавен изпит са били 3 158, но в осем часа сутринта 76 са решили да си „спестят“ усилията.

Днес зрелостниците трябваше да пишат интерпретивно съчинение върху разказа "Косачи" на Елин Пелин. Темата –под номер 13 изпоти част от учениците.

„Използването на технически срества за видеонаблюдение- и в стаите, и в коридорите, изгра своята роля, а вероятностите за нерегламентирани опити за по-висока оценка бяха сведени до минимум, коментира пред BurgasInfo Виолета Илиева, началник на регионалния инспекторат на образователното министерство в Бургас.

„Очакваме и на 23 май, когато е втория държавен зрелостен изпит по избран от учениците, предмет да премине премине при същата организация. Той ще бъде по-труден, тъй като по всички 15 учебни предмета има подадени заявления за явяване. Вярвам обаче, че и ние, и учениците, ще се справим“, каза Илиева.