Университетите във Великобритания може да увеличат чувствително таксите си за студенти от ЕС, в т.ч. от България, още през 2020 година, пише в. "Гардиан".

Още с новината за Брекзит стана ясно, че Великобритания ще започне да таксува по-високо европейските студенти, като изравни статуса им с този на международните студенти. Не се очакваше обаче това да стане толкова скоро, допълва изданието.

Започващите обучението си през есента на 2019 г. ще могат да се възползват от по-ниските такси като за местни граждани и от студентски заеми през целия период на обучението си. В същото време се твърди, че министерството на образованието подготвя по-високи такси за новите студенти от ЕС още от учебната 2020/2021 г., допълва изданието.

От образователното министерство припомнят, че за академичната 2019/2020 година всички студенти от ЕС ще могат да бъдат третирани като местни граждани, що се отнася до размера на таксите за обучение. Предстои правителството да реши каква ще е политиката спрямо чуждите студенти за учебната 2020/2021 година и за тези след нея.

Правителството на Шотландия вече обяви, че започващите обучението си през 2020 г. студенти от ЕС също ще бъдат разглеждани като местни кандидати по отношение на финансирането. В Шотландия това означава обучение без такса за бакалавърските програми.

Предстои Уелс също да вземе решение докога ще таксува европейските студенти като местни жители.