Студентите от България и ЕС може да плащат по-високи такси в британските университети още от догодина

img

Университетите във Великобритания може да увеличат чувствително таксите си за студенти от ЕС, в т.ч. от България, още през 2020 година, пише в. "Гардиан".

Още с новината за Брекзит стана ясно, че Великобритания ще започне да таксува по-високо европейските студенти, като изравни статуса им с този на международните студенти. Не се очакваше обаче това да стане толкова скоро, допълва изданието.

Започващите обучението си през есента на 2019 г. ще могат да се възползват от по-ниските такси като за местни граждани и от студентски заеми през целия период на обучението си. В същото време се твърди, че министерството на образованието подготвя по-високи такси за новите студенти от ЕС още от учебната 2020/2021 г., допълва изданието.

От образователното министерство припомнят, че за академичната 2019/2020 година всички студенти от ЕС ще могат да бъдат третирани като местни граждани, що се отнася до размера на таксите за обучение. Предстои правителството да реши каква ще е политиката спрямо чуждите студенти за учебната 2020/2021 година и за тези след нея.

Правителството на Шотландия вече обяви, че започващите обучението си през 2020 г. студенти от ЕС също ще бъдат разглеждани като местни кандидати по отношение на финансирането. В Шотландия това означава обучение без такса за бакалавърските програми.

Предстои Уелс също да вземе решение докога ще таксува европейските студенти като местни жители.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"