Решено! Без семейни помощи, ако детето не е на училище

img

Край на семейните помощи, ако детето не е на училище или на детската градина. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за социалното подпомагане, внесени от ГЕРБ.

Законотворците записаха, че при пет неизвинени отсъствия за един месец семейството му няма да получава семейни помощи от държавата за него в продължение на една година.

За тази година месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лв., за две деца - 90 лв., а за близнаци - 75 лв. Подоходният критерий за отпускането им е 400 лв. на член на семейството месечно. При средномесечен доход за предходните 12 месеца между 400 и 500 лв. на член от семейството се изплаща 80% от размера на помощта.

С приетите поправки в закона помощта на първолак ще се отпуска на два пъти – в началото на учебната година и в началото на втория срок.

Депутатите приеха и промените, внесени от Обединени патриоти, според които получаването на социални помощи ще се обвързана с полагането на общественополезен труд, участие в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията.

Патриотите смятат, че професията „трайно безработен“ и „самотна многодетна майка“ източват социалната система и са в огромна тежест на данъкоплатците и заради това са нужни мерки в тази посока.

Така че съгласно поправките вече Агенцията за социално подпомагане ще извършва всяка година оценка на трайно безработните. С оценката се поставят и годишни задачи за постигане на определени цели в посока повишаване на грамотността, квалификацията и социализацията

При две последователни отрицателни оценки размерът на помощи се орязва наполовина за една година.

БСП пък ги нямаше в парламента, за да защитят техните предложения за промени в Закона и очаквано те бяха отхвърлени.

Социалистите искаха да се спрат всички социални помощи на семейства, в които дете не ходи на училище до 16-годишна възраст. Става въпрос за месечни, еднократни, енергийни помощи, безплатен транспорт, помощи за наеми и т.н.

Единствено от ДПС се обявиха категорично против промените.

Според Хасан Адемов текстовете в предложенията за промени и сега са част от действащото българско задоволство под една или друга форма.
„Явно става въпрос за предизборна пушилка и използването на един недолюбван етнос, като целта е да извлечем политически дивиденти“, скочи той.

Хасан Адемов смята, че част от законовите поправки са в противоречие с Конституцията, защото отнемат социални помощи, а според основния закон всички български граждани имат право на социално осигуряване и подпомагане.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче отсече, че темата е много важна, защото става въпрос за образованието на децата, които по една или друга причина не ходят на училище.

Според него те основно са от ромския етнос.

„Законопроектите са полезни, нужни и са в отговор на очакванията на обществото, не приемам упреци за политически елемент преди изборите, ще минат евроизборите, ще дойдат местните и тогава не трябва да ги внасяме, ами значи парламентът не трябва да работи от страх да не кажат, че всичко е предизборно“, каза той.

Според него философията на всяко общество е да се въведат норми и при неспазването им да има санкции.

„Ако нямаше санкции, никой нямаше да кара с колани и всеки щеше да преминава на червено. Не съм съгласен с тезата на ДПС, които предпочитат насърчителните мерки. Няма как някой да ти даде 5 лева за това, че си си сложил колана, по-ефективни са санкционните мерки. Връщането на 40 хил. деца в училище е резултат на санкциониращи мерки, а не на насърчителни“, коментира Валери Симеонов.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?