”Чия е вината през последните няколко години стотици от най-изявените и талантливи бургаски деца да бъдат подложени на такива условия - тесни и неремонтирани с години стаи, които дори не отговарят на образователните стандарти; липса на база, където децата да развиват извънкласните си интереси и провеждане на т.нар. “занимални””- Това посочват в писмо до кмета на Бургас и общинския съвет в града родители на деца от Английската гимназия. С подписка те настояват да се предприемат мерки за разделянето на елитните гимназии – Английската и Немската, които използват една и съща сграда.

В АЕГ и Немската гимназия в момента има около 1000 ученици. А нуждата от разделяне на двете е повече от належаща.

“Обидно, че повечето от професионалните гимназии в града ни вече са с нов облик и предоставят на учениците дори условия над изискванията. А учениците от Английската и Немската са ощетени”.

Преди няколко месеца общинската администрация предложи вариант за преместването на Английската в сградата на СУ „Добри Чинтулов”, а учениците от там пък да се пренесат в СУ „Йордан Йовков” в комплекс „Изгрев”. Идеята обаче срещна отпор от родителите, тъй като „Добри Чинтулов” единственото в региона и едно от малкото в страната, чиито възпитаници профилирано изучават народно пеене, музика и хореография, а материалната база много добра и е адаптирана към потребностите на учениците. Освен това голяма част от музикалните инструменти на практика не могат да бъдат изнесени оттам. Родителите на децата в „Йордан Йовков” пък възприеха предложението за преместване като постъпление към закриване на учебното заведение.

Към момента проблема остава висящ.