Ромската народна приказка "Добрият ром" в читанката за трети клас на издателство "Просвета" скара родители във Facebook. Издателството поясни, че читанката отговаря на учебната програма на МОН и е одобрена от комисия, сред която имало представители и от БАН. Много родители обаче изразиха възмущението си.

Творбата разказва за ром, който отива в гората да сече дърва, намира гърне с жълтици, но не го взима.

Трябва ли, или не трябва децата да изучават ромския фолклор в училище?

Ивелина е майка на третокласник в Пловдив. Именно нейната публикация слага началото на дебата във Facebook. 15 минути по-късно обаче публикацията ѝ бива свалена.

Използвала е език на омразата, отговарят ѝ от Facebook. Въпреки това, мнението ѝ споделят много други. За народната приказка се оказа, че не знаят дори самите роми. Екип на Bulgaria ON AIR посети една от столичните махали.

Според Ивелина проблемът се вижда в самото начало на приказката. Тя твърди, че е зададено разделение със самото заглавие.

Ценностите в ромската приказка били лъжливи, категорична е пловдивската майка. Затова детето на Ивелина няма да посещава часовете, в които се учи за ромския фолклор. Тя казва, че е обидена на държавата.