100 млади учители, които за първа година упражняват тази професия в Бургас, се събраха днес в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“. Там те се срещнаха с кмета на Бургас Димитър Николов и зам.кмета Йорданка Ананиева.

Целта на тази среща е да разговаряме за проблемите и мотивацията да бъдете учители, каза зам. кметът Йорданка Ананиева.

Кметът Димитър Николов поздрави младите преподаватели с встъпването им в образователната система на Бургас.

„Като кмет Ви благодаря за желанието да започнете работа в бургаските училища. Постепенно преодоляхме стреса около незачитането на тази професия, спадането на нивото на авторитет. Учителската професия става уважавана и Вашето присъствие тук го доказва. Вие ще бъдете пример за подражение, който бургаските деца ще следват. Ще се учат от вас, ще носите тази отговорност да учите и възпитате новите поколения на Бургас. То трябва да бъде по-добре образовано от нас смите, защото образованието е процес, който се надгражда. Новото поколение трябва да е с по-креативно мислене и адаптирано към новите съвременни технологии. Успехите през последитте години на бургаските ученици доказват това, те и задължават. Тези успехи стават благодарение на упоритостта, професионализма, настояването на бургаските преподаватели. Бъдете активни. Надяваме са като мади хора, реализирайки се в професията, да ни давате възможност да подкрепяме ваши идеи, проекти, които не могат да намерят реализация чрез учебните планове и програми.“, каза кметът Димитър Николов.

Младите учители, които ще работят в бургаските детски градини и училища, получиха за подарък „Епопея на забравените“ от Иван Вазов.