Днес е Денят на народните будители, честит празник

img

На този ден отдаваме почит към просветителите, книжовниците, борците ни за национално освобождение, създали и съхранили духовните ценности на нацията. За първи път празникът се чества през 1909 година в Пловдив.

Списъкът с имената на будителите е дълъг – в него са личности като Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и още много други.

От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник, в памет на заслужилите българи. Забранен през 1945 г. , неговото отбелязване се възстановява през 1992 година. Тогава е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

По повод празника националният флаг ще бъде издигнат пред президентската институция, а държавният глава Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част. След церемонията президентът по традиция ще се срещне с ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието и културата.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка