Джендър идеология в учебника? Родители питат кой го е одобрил, професор: Развиваме се

img

Учебник по биология за 9 клас на издателство "Анубис" предизвика бурни коментари в социалните мрежи заради скандални текстове. В раздел "Психо-сексуално развитие – зряла възраст" авторите обясняват, че това е времето, когато "настъпва социална и полова зрялост" и "окончателно формиране на сексуалната идентичност – хетеросексуалност или хомосексуалност“.

В графа "Детство" пък е записано, че това е възрастта, когато се открива "възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи". За "Юношество"-то авторите пишат, че е възможно "осъзнаване на сексуално влечение към същия пол”, а продължението е, че в този период "се осъществяват и първите полови контакти".

Заради скандалните текстове Българската организация на родителите и децата – БОРД, с председател Александър Урумов, писател и общественик, задава няколко въпроса до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев:

"Твърдението, че сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ се формира в зряла възраст, тоест, че полът е социална роля, а не е биологично определен факт, е смисловото ядро на джендър-идеологията, станала скандално известна у нас покрай нелепите опити на редица държавни институции за налагане на Истанбулската конвенция.

Както е известно, с решение 13/27.07.2018 г на Конституционния съд на Република България теорията за пола като социална роля бе обявена за противоречаща на българската Конституция.

С оглед на посочените по-горе безспорни и вече широко известни факти, Българската организация на родителите и децата - БОРД отправя следните въпроси към Вас по Закона за достъп до обществена информация:

1. Кой е одобрил цитирания учебник по биология, съдържащ твърдението, че "сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ“ се формира в зряла възраст – какъв административен орган, с какъв нормативен акт е назначен този орган и кои са неговите членове поименно?

2. В какъв тираж е отпечатан този учебник на издателство "Анубис" с цена 19 лева и с автори М. Шишиньова, Л. Спасов, М. Оджакова, П. Йотовски, А. Неделчева, А. Асенова, И. Враджалиева, О. Русинова, Л. Банчева?

3. Сред авторите на учебника има ли служители на МОН и ако да, кои са?

4. Как МОН гарантира независимостта на авторите на учебници и членовете на одобряващия ги орган от допълнително и поставящо ги в конфликт на интереси заплащане от страна на неправителствени организации с предмет на дейност налагане на джендър-идеология и хомосексуализъм?

С други думи – как Вие, уважаеми господин министре, гарантирате, че Вашите подчинени служители са лоялни към българската национална институция Министерство на образованието и науката и към обществения интерес, а не към неправителствени организации, работещи за налагане на джендър-идеологията и пропагандиращи хомосексуализъм и еднополови бракове?

5. Извършен ли е мониторинг върху всички одобрени от МОН учебници за начално и средно образование с цел недопускане на противоконституционната джендър-идеология в българските училища?

6. Ако е извършен такъв мониторинг - какви са резултатите и установени ли са и други случаи като случая с цитирания учебник? Ако не е извършен такъв мониторинг, кога се предвижда да бъде извършен с оглед на предпазването на учениците от българската образователна система от вредното влияние на една антиконституционна теория?

За съжаление, освен твърдението за "сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ“ като продукт на "зрялата възраст", в цитирания учебник по биология за 9. клас на същата 87-а страница е написано:

- В частта "Детство“ - "Откриване на възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи“ – това научен факт ли е, допускане ли е, или е отваряне на врата към сексуално образование в ранна детска възраст – нещо, на което в огромната си цялост българското общество решително се противопостави?

- В частта "Юношество (пубертет)" – "възможно е осъзнаване на сексуално влечение към същия пол“ – по принцип са възможни много неща, включително и както си върви човек по улицата да му падне тухла на главата – всичко това трябва ли да се внушава на децата?!

От което следва и последният въпрос:

7. Какви мерки ще предприемете за обезщетяване на родителите, учениците и учителите, засегнати от цитираните по-горе скандални и противоконституционни текстове?"

Проф. Мария Шишиньова, ръководител по съставянето на учебника, коментира от своя страна, че е изненадана от реакцията в социалните мрежи. "Изглежда, че не сме свикнали да възприемаме съвременното състояние на науката и на развитието на обществото”, каза тя по bTV.

По думите й учебниците се пишат по учебни програми, които предварително се обнародват и дискутират. "Не сме получили никакви забележки, оспорвания или въпроси. Задължително в учебната програма в очакваните резултати се изисква да се описват етапите на психосексуалното развитие на личността, същността и значението на сексуалното репродуктивно здраве, да се дискутират ранните сексуални контакти, необходимостта от толерантно отношение към хората с различна сексуална ориентация, личната отговорност”, изброи проф. Шишиньова.

По думите ѝ подобен вид тематика се застъпва напоследък по новите учебни програми. Променило се е развитието на човешкото общество, на знанията, проблемите, които се появяват, подчерта тя.

Ново е, защото в 80-те години гей прайд нямаше, по тези въпроси не се говореше в обществото, в медиите, посочи в разговора бившият министър на образованието Тодор Танев. Той беше категоричен, че един учебник, освен собственото съдържание по дисциплината, има и възпитателно съдържание.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас