Предложение: Добро поведение и матурата отпада

img

Да се върне и оценката за възпитание, която да поощрява доброто поведение, и въвеждане на възможността за освобождаване от матурите в 12-и клас, предлагат от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

По думите на председателя Юлиян Петров оценката възпитание присъствала и преди в образователната ни система и трябва да присъства в дипломата, както е в много други страни – Румъния, Полша, Словакия, пише "Монитор".

От синдикат "Образование" предлагат и да се даде възможност на един ученик, който се е представил добре през годините в гимназията, да не се явява на матура след 12-и клас.

Според тях по този начин учениците ще бъдат стимулирани да учат повече, за да бъдат освободени. "Все още нямаме готова формула, но преди години средната оценка от 5 е била достатъчна за освобождаване.

Възможно е при три шестици последните 2-3 години да бъдат достатъчни, за да бъде освободен един ученик", обясни председателят на синдиката.

За тях това е един важен изпит и не трябва да се отменя, но за да стане един ученик студент, той започва упорита работа за кандидатстудентски изпити, за може да влезе в желаната специалност.

Различно е мнението им за външното оценяване след 7-и клас. Според учениците не трябва да полагат изпити само по няколко предмета, тъй като завършващите основно образование трябва да имат познание по всички предмети.

"Не е полезно за общата им култура и за нивата им на възпитане и социализацията, като се фокусират само върху едни предмети", обясня Петров.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас