В училище: От 3 клас – програмиране

img

Министерството на облазованието стартира програма за IT кариера за гимназисти. Още от 3-и клас пък ще се въведе компютърно програмиране. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев на конференцията "Образование и труд - локални проблеми, глобални решения".
През следващите 10 години на пазара на труда ще са нужни кадри с техническо, математическо и природно образование, допълни той.

"Днес пазарът на труда ни казва, че кадрите с техническо образование имат по-високо заплащане от тези с висше, а тази разлика ще се увеличава с годините", каза още образователният министър.

"Обмисляме с работодателите да започнем програма за посещения на предприятия, за да се ориентират кариерно учениците", каза още образователният министър.

"Целенасочено ще стимулираме развитието на науката, технологиите, инженерството и математиката в гимназиите", посочи Вълчев.

"След 40-50 г. учителите няма да бъдат заменени от роботи, а ще имаме и учители на роботите, ако имаме мотивирани учители ще развиваме по-качествено образование", каза още Вълчев, цитиран от "24 часа".

Той е категоричен, че трябва да се инвестира в образованието, защото ефектите са в дългосрочен план. Припомни, че с механизма и усилията на държавата са върнати над 20 хил. деца в клас.

"Много е трудно да прогнозираме в дългосрочен период образованието, но актуализираме 2000 учебни програми. Въведено бе дуално образование, за да отговорим на нуждите на пазара, а и коригираме нормативната уредба за изчистване на някои от пречките пред въвеждането му в професионалните гимназии", каза още Вълчев.

Според него няма как да имаме пълноценни граждани без математически и природни компетентности, но те трябва да са свързани с предриемачески, креативни и дигитални умения.

Бъдещето неравенство ще е между дигитални ползватели и дигитални създатели, каза още Вълчев. А образованието трябва да подготви такива кадри. Хуманитарните професии според него ще останат, защото роботите не могат да заменят човека в грижите.

Рецептата е да свържем дигиталното с креативното и човешкото, дори и аналоговото, каза още Вълчев. Той обясни, че дори след 20 г. няма да има излишък на технически кадри и компютърни специалисти.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас