i

МОН с решение за спорния въпрос 7 от матурите: Няма да се зачита

img

МОН реши да не зачита отговорите на спорния 7-ми въпрос в държавния зрелостен изпит, който се оказа, че верен отговор няма.

"Съвсем отговорното ни решение е 7-ма задача да не се зачита в изпитния вариант", заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на брифинг в МОН във връзка с матурата по български език и литература.

"Тъй като има спорен момент и ще има усещане у зрелостните за несигурност, а ние нямаме право да ги поставяме в такава ситуация", аргументира се Михайлова, цитирана от "Фокус".

"От понеделник има един спорен въпрос- номер 7 в изпитния вариант на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Той предизвика сериозна обществена полемика, сутринта се събрахме всички, които по една или друга причина, са отговорни за доброто провеждане на зрелостните изпити", обясни тя.

Бих искала да не оставя с негативен привкус организацията на матурите, при която нямаше изтичане на информация, посочи още Михайлова.

Тя заяви, че тази година изтичане на информация не е имало - нито за характера на тестовите въпроси, нито за това какво ще съдържа втората част, нито за темата, по която ще се пише или пък за автора.

"Учениците ни трябва да бъдат спокойни, да няма и най-малко съмнение за това как протича един изпит", посочи зам.-министърът.

Още в деня на матурата зрелостници споделиха, че въпросът е бил доста объркващ, защото той верен отговор няма.

Въпрос 7 гласи:

В кое от изреченията НЕ е допусната граматична грешка?

А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната.

Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия.

В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи.

Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти.

Според ключът за матурата отговор Б е верният, но специалисти, включително и от БАН, не се съгласиха. От просветното министерство настояват, че в отговора се има предвид каквато и да е комисия.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"