МОН предвижда: Неконфесионално религиозно обучение за учениците

img

Въвеждане на предмет по неконфесионално религиозно обучение, в който учениците от 1 до 12 клас ще се запознаят със световните религии. Това предвижда проект на министерството на образованието и науката.

Основната цел на предмета е да даде познания на учениците в религиозната сфера и да развие у тях усет и уважение към религиозното, като по този начин спомогне за ценностната им ориентация и разбиране на различни религии.

Неконфесионалното обучение е основано преди всичко на специфичния за религиите ценностен подход, без да се придържа към догматиката на едно единствено вероизповедание, пише "Монитор".

По този начин учениците ще придобият познания за религиозните аспекти на националната и световната история и култура, толерантно отношение към верските и културните различия, ще могат да се ориентират във вярвания, идеите и ценностите на отделните религии. В учебното съдържание е заложено изучаване на "Благонравие" от първи до 1 до 4 клас.

Учениците от прогимназиалния етап ще се запознаят в 5-и клас с четирите основни световни религии – християнство, ислям, юдаизъм и будизъм, в 6-и с храмовата култура, с 7-и с различни свещени места и личности.

Между 8-и и 12-и клас основното съдържание на предмета се формира от систематическо и историческо представяне на религиите като ядро в историята на идеите и културната история на човечеството.

Освен изучаването на религиите в ценностен план в неконфесионално религиозно обучение, от МОН са внесли проект и за досегашните възможности за изучаване на християнството и ислям в догматичен план.

Така учениците от 1 до 12 клас, които изберат да изучават този предмет, ще имат възможността да се запознаят със свещени текстове, символи, основни понятия за двете религии.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас