МОН и Google дадоха началото на „Електронен старт в училище”, Wi-Fi ще има във всяка класна стая

img

Министерството на образованието и науката даде началото на проекта „Електронен старт в училище”. До една година във всички учебни помещения в българските училища ще има Wi-Fi, а изучаването на компютърните науки ще започва още от трети клас, предаде репортер на БГНЕС.

„Днес заедно с Национална Дигитална Коалиция и Google ще подпишем споразумение за партньорство по реализирането на проект за обучение на 450 учители от близо 200 училища в Северозападна България за обучение по дигитални технологии”, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той посочи, че този проект е важен за МОН, не само, защото ще бъдат обучени 450 учители, но и заради ефективното партньорство, което министерството има и е установило с Националната Дигитална Коалиция и Google. Министър Вълчев отбеляза, че Google е една от най-големите и разпознаваеми технологични компании в света. Много ученици и учители ползват продуктите на Google и партньорството ни с тях е много важно, добави той.

„Подготвяме голям проект за дигитализация, финансиран по линия на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”, който ще съдържа най-малко три основни дейности. Това са дейности по обучение на учители, така че те самите да могат да обучават ученици. Става дума за създаването на достъпно електронно образователно съдържание, отворено образователно съдържание и съответно облак – хранилище. Второ, финансирането на създаването на такова достъпно образователно съдържание и третата дейност е обучение по компютърно моделиране от най-ранна възраст“, каза министър Вълчев.

От следващата учебна година 2018-2019 г. ще има компютърно моделиране още от трети клас в задължителния учебен план.

По националната програма „Информационни и комуникационни технологии“, която беше приета днес от МС, ще се финансира създаването на опорна мрежова инфраструктура, така че да се осигури високоскоростен достъп на всяко училище до мрежата.

„В период до една година, може би и по-малко, ще можем да имаме WiFi във всички училища, покриващ всички учебни помещения и класни стаи“, обеща министър Вълчев.

Той посочи, че се инвестира в електронни дневници и до една година те ще влязат в училищата.

Образованието на децата днес представлява тяхното бъдеще. Смята се, че 65% от професиите, които ще упражняват днешните първокласници, още не съществуват и ще възникнат вследствие на бурното развитие на технологиите през следващите 20 години. Познаването и използването на тези технологии ще определи успеха в дигиталната ера.

Според изследвания на Европейската комисия, Северозападният регион е не само регионът с най-ниски доходи, но и регионът с най-ниска технологична готовност в ЕС. Липсата на досег с технологиите поставя децата там под риск от късен дигитален старт. Адаптацията към дигиталните технологии след детската възраст е значително по-трудна. Липсата на дигитални умения е предпоставка за трудна реализация на пазара на труда и всичко произтичащи от това социални и икономически проблеми.

За да се отговори на това предизвикателство МОН заедно с Google и Дигиталната Национална Коалиция /ДНК/ започват от днес проекта „Електронен старт в училище“. Той има за цел да намали риска от късен дигитален старт за децата от региона с най-ниски доходи в ЕС.

През 2016-2017 учебна година в Северозападна България, образованието в ранна детска възраст включва 4100 педагогически персонал за 22,6 хиляди деца в 242 детски градини; в началното образование работят 1,85 хиляди учители за 28,1 хиляди ученици в 277 училища. Целта на проекта е да обучи 450 учители от най-малко 200 основни училища в региона, осигурявайки покритие на повече от 70% от училищата. Обученията ще се проведат в три фази на обмен на знания в рамките на една година. /БГНЕС

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас