Решението за нулев прием по „Медицина“ в Софийския университет през следващата академична 2018-2019 година може да бъде преосмислено и висшето училище да продължа да записва студенти – медици. Това обясни ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков пред предаването „Неделя 150“ на БНР. „На 28-и март ще имаме още един Академичен съвет, на който бихме могли да променим това. Причината е вътрешни спорове между факултетите, свързани с формата на изпита, кой го провежда и т.н. Факултетът по медицина иска собствен изпит, както е във всички университети в страната, които преподават тези специалности, свързани с направление „Медицина“. Други факултети, които традиционно са провеждали този изпит, не бяха склонни да се съгласят. Ако преодолеем това различие, ще се разберем и това да не бъде нулев прием”, обясни ректорът.

Всяка година се отчита известно намаление по отношение на броя на кандидат-студентите поради демографската криза, каза още проф. Герджиков. Той допълни, че интересът на кандидатите през последните години е приблизително еднакъв. В топ 10 на най-желаните специалности е „Психология“, следвана от четири програми свързани с информатика и компютри, както и традиционно търсените „Социология“, „Политология“, „Публична администрация“ и „Право“.

Относно приетите поправки в Закона за академичния състав, проф. Герджиков коментира, че в действителност има университети, при които нивото на присъждане на научни титли, е по-ниско. „Приетите поправки в Закона за развитие на академичния състав целят именно да се избегне това чрез въвеждането на минимални национални изисквания към кандидатите за придобиване на научна степен и заемане на академична длъжност“, допълни още той.

„В самото начало, когато беше приет този закон, трябваше да има такива изисквания. Това не беше направено и сега това се наваксва. Надпартиен консенсус – имаше го в комисията по образование и наука. Слава Богу, всички партии проведоха не политически, а експертен дебат. Направиха се ред промени. Първо националните изисквания, които сега ми се струва, че ще свършат работа така, както са формулирани. Второ – ще се преодолее плагиатството. Това е проблем. В Румъния, когато са въведени такива национални изисквания, са направили изследване колко от предишните професори отговарят на изискванията към новите и са установили, че една голяма част не отговарят, както се очаква и при нас“, обясни още Герджиков.